Συχνές Ερωτήσεις

Η λέξη ψυχολογία μπορεί να αναλυθεί ως «λόγος της ψυχής» ή «μελέτη της ψυχής». Η ψυχολογία («η μελέτη της ψυχής» ή «η μελέτη του μυαλού») είναι ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη επιστήμη η οποία έχει να κάνει με την επιστημονική μελέτη των ανθρώπινων ή ζωικών διανοητικών λειτουργιών και συμπεριφορών. Στο χώρο της ψυχολογίας, ο επαγγελματίας ερευνητής ή εκείνος που εξασκεί το επάγγελμα ενεργά ονομάζεται ψυχολόγος και είναι κάποιου είδους κοινωνικού επιστήμονα.

Απευθυνόμαστε σε έναν Σύμβουλο όταν κάποιο χαρακτηριστικό στην προσωπικότητά μας, μάς προκαλεί δυσφορία και θέλουμε να το αλλάξουμε και όταν αντιμετωπίζουμε μια δυσκολία στη ζωή μας η οποία έχει ως αποτέλεσμα μια δυσλειτουργική καθημερινότητα τόσο σε προσωπικό, επαγγελματικό ή κοινωνικό επίπεδο.

Ο καθένας από εμάς, σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του μπορεί να χρειαστεί να επισκεφθεί κάποιον Ψυχολόγο. Δεν είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα πάντα.

Σκοπός του Συμβούλου είναι να βλέπει τη δυσκολία του ατόμου μέσα από τα δικά του μάτια, κατανοώντας τα συναισθήματά του, χωρίς να τον επικρίνει και χωρίς να κάνει υποδείξεις στον άνθρωπο που του ζητά βοήθεια. Ο Ειδικός δεσμεύεται να ακούει προσεκτικά και με σεβασμό τον συμβουλευόμενό του, να τον διευκολύνει να εκφράσει ακόμα και τα πιο δυσάρεστα συναισθήματά του, να τον βοηθήσει να δώσει απαντήσεις στα αναπάντητα «γιατί» του και να τον εκπαιδεύσει να χρησιμοποιεί πιο λειτουργικούς τρόπους σκέψης προκειμένου να αντλεί περισσότερη ικανοποίηση από τον εαυτό του.

Οι συνεδρίες διαρκούν περίπου 1 ώρα και γίνονται συνήθως μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Η συμβουλευτική μπορεί να γίνει για ένα διάστημα στη ζωή του ατόμου (π.χ. έξι μήνες) ή για μεγαλύτερο διάστημα, παρέχοντας ψυχική υγεία και αυτογνωσία. Μπορεί να διαρκέσει για όσο καιρό το άτομο νιώθει ότι την χρειάζεται κι ότι κερδίζει από αυτή τη διαδικασία.

Ο ψυχίατρος είναι γιατρός με ειδίκευση στην ψυχιατρική κι ασχολείται πρωταρχικά με την οργανική βάση των ψυχικών διαταραχών και κατά συνέπεια έχει την δυνατότητα να παρέμβει σε αυτά και με φαρμακευτική αγωγή ψυχολόγος εστιάζει στις γνωστικές, συναισθηματικές πλευρές των συμπτωμάτων αναζητεί τις αιτίες που τα συντηρούν και επεμβαίνει σε αυτές. Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί λοιπόν ένας ψυχολόγος δεν είναι τα ερωτηματολόγια, τα τεστ , η ενσυναίσθηση αλλά και άλλες τεχνικές εφόσον υπάρχει εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία.Στον ψυχολόγο μπορεί να απευθυνθεί όποιος αντιμετωπίζει ψυχολογικό πρόβλημα ακόμα και όταν δεν υπάρχει ψυχική διαταραχή ή ψυχοπαθολογία.Ο ψυχίατρος κι ο ψυχολόγος πολλές φορές χρειάζεται να συνεργαστούν καθώς αρκετές ψυχικές διαταραχές απαιτούν συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής αλλά και ψυχοθεραπείας για την αποκατάσταση της ψυχικής ισορροπίας του ατόμου που πάσχει.

Scroll to Top